Recipe for happiness



Everybody needs a carrot to go one step beyond

Doesn't matter if you eat it or not. As long as the eyes are focused on the carrot, you may go one step forward. And that's always enough!

This is a blog, about all the small pleasures in life.. and the greatest of all; Food!

Interesting recipes from Greece and all over the world, amazing deco ideas, inspiring art, fabulous trends, cute handmade stuff, dreamy destinations, a clever line, a funny thought...

Anything that makes me go... wow! and makes me smile, can be... my carrot.

After all, happiness is a piece of cake!
A carrot cake!

Take a bite!

Friday, April 9, 2010

Pixie Tangerine and Fennel Pots de Creme! Μανταρίνι σε κρέμα μάραθου!




 photos and recipe by cannelle et vanille
Ανοιξιάτικο, δροσερό, πανεύκολο και ελαφρύ γλυκάκι, με τη μοναδική μυρωδιά του μανταρινιού και την σπιρτάδα του μάραθου! Μα δε δείχνει τέλειο;;;;

Pixie Tangerine and Fennel Pots de Creme
makes about 10 small ramekins

500 ml milk
500 ml heavy cream
Zest of 6 pixie tangerines or 3 regular ones
Zest of 1 lemon
1 cinnamon stick
1 tsp fennel seeds, crushed
3 eggs
3 egg yolks
175 grams sugar

Heat the milk, heavy cream, zest, cinnamon and fennel seeds. Steep for about 10 minutes.Whisk the eggs, egg yolks and sugar together in a bowl. Temper in the hot liquid. Strain through a fine sieve.Pour the custard into ramekins. Place ramekins on a baking tray. Bring the tray to a preheated 300F oven. Pour hot water in the baking tray about 1" high. Bake the pots de creme until set. Time will vary depending on the size of the ramekin.Let them cool and refrigerate them for up to 3 days. Seem to like them best at room temperature .


Μανταρίνι σε κρέμα μάραθου
για δέκα μικρά κουπάκια (που βάζουμε το σουφλέ ή τα μάφινς)

500 ml γάλα
500 ml κρέμα γάλακτος (παχύρευστη)
Ξύσμα από 6 μικρά μανταρίνια ή 3 κανονικά
Ξύσμα από ένα λεμόνι
1 ξυλάκι κανέλας
1 κ.γ. σπόρους μάραθου κοπανισμένους
3 αυγά
3 κρόκοι
175 grams ζάχαρη

Βάλτε στη φωτιά το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τα ξύσματα την κανέλα και τους μαραθόσπορους. Ανακατεύετε για δέκα λεπτά. Απομακρύνετε απο την φωτιά. Σουρώστε με μια καλή σίτα (κόσκινο). Χτυπήστε τα αυγά, και σε ένα άλλο μπολ τους κρόκους με τη ζάχαρη μαζί. Ρίξτε τα μίγματα των αυγών στο ζεστό μίγμα με τα γάλατα, σιγά σιγά. Ανακατεύετε διαρκώς.
Βάλτε την κρέμα σε κάθε ένα κουπάκι και όλα τα κουπάκια σε ταψί.
Ρίξτε νερό στο ταψί (1 εκατοστό σε ύψος).
Βάλτε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο, ψήστε στους 180 βαθμούς.
Ψήστε μέχρι να γίνει η κρέμα (ο χρόνος παίζει ανάλογα με το μέγεθος που έχουν τα κουπάκια).
Αφήστε τα να κρυώσουν εντελώς και διατηρήστε τα μέχρι και τρεις μέρες στο ψυγείο.
Οι περισσότεροι προτιμούν το γλυκό σε θερμοκρασία δωματίου πριν σερβιριστεί.
Στολίστε με φέτες μανταρινιού και σπόρους μάραθου.

No comments:

Post a Comment

ShareThis

Related Posts with Thumbnails