Recipe for happiness



Everybody needs a carrot to go one step beyond

Doesn't matter if you eat it or not. As long as the eyes are focused on the carrot, you may go one step forward. And that's always enough!

This is a blog, about all the small pleasures in life.. and the greatest of all; Food!

Interesting recipes from Greece and all over the world, amazing deco ideas, inspiring art, fabulous trends, cute handmade stuff, dreamy destinations, a clever line, a funny thought...

Anything that makes me go... wow! and makes me smile, can be... my carrot.

After all, happiness is a piece of cake!
A carrot cake!

Take a bite!

Saturday, August 28, 2010

THE BEST LEMON MERINGUE PIE! ΑΠΙΘΑΝΗ ΛΕΜΟΝΟΠΙΤΑ ΜΕ ΜΑΡΕΓΚΑ!
























Where do i start? It was love at first sight...

This lemon pie is... a seduction!  The taste of it? Amazing...
Easy to make, fresh, lemonicious, delicious!!!  
I have one more lemon pie/tart recipe in Donkey's Blog, also delicious (totally French!), but this one although you could say it's a classic easy recipe, it turned out a good surprise!  I have a thing with this one!

Η συγκεκριμένη λεμονόπιτα, ή τάρτα λεμονιού για την ακρίβεια, είναι απο αυτά τα γλυκά που όταν τα τρως, δεν έχεις τύψεις... Όχι οτι είναι light... Αλλά γιατί είναι κόλαση! Και σε τέτοιες περιπτώσεις, θα ήταν αμαρτία να μην το φας... Απίθανη! 
Χωρίς τύψεις λοιπόν κάθε μπουκιά, γιατί το αξίζει! 

Από γεύση σκίζει (ναι, είναι όπως ακριβώς το φαντάζεστε και λίγο καλύτερη... δροσερή, λεμονάτη αλλά όχι ξυνή, και με ελαφριά, ισορροπημένη γεύση...) Η ζύμη της, είναι ουδέτερη γευστικά, ελάχιστα γλυκιά, ενώ η κρέμα λεμονιού δίνει ρέστα... Όσο για την μαρέγκα, απλώς καλμάρει το λεμόνι, αλλά ακόμη κι αν δεν θέλετε να χρησιμοποιείσετε μαρέγκα... τρώγεται το ίδιο ευχάριστα... μετα μανίας θα έλεγα....

Η συνταγή ακολουθεί τα κλασσικά βήματα σε σχέση με τα βασικά υλικά... Φτιάχνεται γρήγορα, θέλει λίγο υπομονή στο ζυμάρι και πολύ υπομονή να περιμένετε να κρυώσει το ζυμάρι και η κρέμα λεμονιού... άντε και λίγη ακόμα υπομονή μέχρι να παγώσει στο ψυγείο! Μπορείτε να διαλέξετε πάντως γιατί και η άλλη λεμονόπιτα που είχα αναρτήσει στο παρελθόν είναι εξίσου υπέροχη... Εγώ έχω μια αδυναμία σε αυτήν εδώ τώρα!














































































































LEMON MERINGUE PIE recipe
1 cup=250ml

For thicker crust and more lemony taste, try this option of the recipe.


for the Pastry
1+1/2 cup plain flour (if you want your crust to be thicker, add more flour/half a cup)
180g butter (or 140gr if you want your pie more light)
1 egg yolk
3 teaspoons icing sugar
2 tbs water ( to get an elastic dough)

for the lemon curd
1/2 cup cornflour
1/2 cup lemon juice (if you want your curd more lemony, add a bit more lemon juice)
1 + 1/4 cup water
1 cup of caster sugar
2 tsp grated lemon rind
60g unsalted butter
3 egg yolks

For the meringue:
3 egg whites
1/2 cup of caster sugar

METHOD

Dough preparation  

In large bowl mix flour with icing sugar. Add butter, and work it with your hands (it will be crumbled). Add one egg yolk, and start kneading. Add water, make an elastic dough. When it's ready, wrap it with a cellophane and put it in the refrigerator for 45 min or more. 

While waiting prepare the lemon curd  

Put a non stick sauce pot in low temperature. Add the caster sugar. Add the cornflour, water, the lemon juice and the lemon grated rind. Stir non stop. In a few minutes, it will start getting thicker and thicker. Don't stop stirring! When it's thick like heavy cream, take it off heat and add butter. Stir well to melt it. Then, add 3 egg yolks and stir really fast to create a thick yellow colored curd. Let it cool completely.

Back to the dough

Sprinkle some flour and put over the dough. Use a rolling pin to create a good round pastry sheet. Lay it over a buttered pan or a silicone baking surface for tarts. Lay over the pastry a greaseproof paper (same way you lay the pastry) and on top of it some rice to prevent rising. Put in preheated oven in 200 degrees and bake it for 10 min. Take it off heat and throw away the greaseproof paper with the rice. Bake again now, for 10 more min to get a golden crust. Take it off heat again, let it cool completely.

Prepare the Meringue

Beat together eggs with caster sugar until you have a good Meringue that stands.

Put the lemon curd over your crust, and then add the meringue. Bake the meringue lemon pie in preheated oven (190 degrees) for 5 min until meringue turns a bit brown on the top. Put it in the refrigerator (and wait at least 45 min before you cut it!).

* You can make the dough the previous day, and keep it in the refrigerator.                                                                            
 
Τάρτα Λεμονιού με μαρέγκα

 Άν έχετε κούπα των 250 ml χρησιμοποιήστε την για μονάδα μέτρησης.

* Εάν το ζυμάρι σας έχει βγει πολύ κολλώδες, προσθέστε αλεύρι.  
* Για πιο χοντρή ζύμη και πιο λεμονάτη γεύση δειτε και αυτή τη συνταγή.

Για τη ζύμη  
1 + μισή κούπα ή 225 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κ.γ. ζάχαρη άχνη
180 γρ ανάλατο βούτυρο (αν το θέλετε πιο light βάλτε 140 γρ)
1 κρόκος αυγού
2 κ.σ. νερό (με το μάτι, λίγο, για να γίνει ελαστική η ζύμη)

Για την κρέμα λεμονιού 

μισή κούπα ή 70 γρ κορν φλαουρ
μία κούπα ζάχαρη ή 230γρ χτυπημένη στο μούλτι για να γίνει πιο λεπτή και να λιώνει καλύτερα (αλλά όχι άχνη)
μισή κούπα (περιπου125 ml) χυμός λεμονιού (φρέσκος)
1+1/4 της κούπας νερό (περίπου 3ΟΟ γρ)
2 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
3 κρόκοι αυγού
60γρ ανάλατο βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)

Για την μαρέγκα

ασπράδια απο 3 αυγά
μισή κούπα (115 γρ) ζάχαρη (χτυπημένη στο μούλτι)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ετοιμάζουμε τη ζύμη. Σε μεγάλο μπολ, βάζουμε το αλεύρι, την άχνη, το βούτυρο και το πλάθουμε λίγο. Θα γίνει σαν τρίμματα. Προσθέτουμε το αυγό και συνεχίζουμε να πλάθουμε. Προσθέτουμε λίγο νερό για να το δουλεύουμε καλύτερα. Το τυλίγουμε με σελοφάν και το βάζουμε στο ψυγείο για 45 λεπτά.
Όσο περιμένουμε φτιάχνουμε την κρέμα λεμονιού. 

Σε χαμηλή φωτιά, βάζουμε ένα κατσαρολάκι. Ρίχνουμε τη ζάχαρη, το νερό, το κορν φλάουρ και το ξύσμα λεμονιού. Ανακατεύουμε διαρκώς. Σιγά σιγά αρχίζει να σχηματίζεται σαν ζελες. Δεν σταματάμε να το ανακατεύουμε. Όταν έχει πήξει πολύ, κατεβάζουμε απο την φωτιά και βάζουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε καλά να λιώσει... και ρίχνουμε το αυγό. ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ ΓΡΗΓΟΡΑ! Όταν έχει ομογενοποιηθεί και έχει γίνει λείο το αφήνουμε να κρυώσει τελείως. 

Βγάζουμε το ζυμάρι απο το ψυγείο, αλευρώνουμε την επιφάνεια που θα δουλέψουμε και το απλώνουμε με τα χέρια. Μετά με τον πλάστη, το ανοίγουμε σε στρογγυλό φύλο περίπου 30 εκατοστών και οχι πααααρα πολυ λεπτό. Νορμάλ όσο είναι της τάρτας. Εγώ χρησιμοποίησα ταψάκι 26 εκ. Βουτυρώνουμε λοιπόν ένα ταψάκι ή χρησιμοποιούμε φόρμα σιλικόνης για ταρτες. Το βάζουμε με προσοχή στο ταψάκι και το αφήνουμε να περισσέψει γύρω απο το χύλος. Βαζουμε πάνω απο το ζυμάρι λαδόκολα (όπως ακριβώς τοποθετήσαμε και το ζυμάρι) και την εφαρμόζουμε καλά πάνω στο ζυμάρι μας να παρει το σχήμα του ταψιού ή της σιλικόνης μας. Απο πάνω ρίχνουμε λίγο ρύζι (ή φασόλια, φακές ό,τι έχετε) να πάει σε όλη τη βάση και με το βάρος του να κρατάει την ζύμη κάτω. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 10 λεπτά. Βγάζουμε το ζυμάρι, πετάμε τη λαδόκολλα με το ρύζι και ξαναψήνουμε για 10 ακόμα λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.  

Φτιάχνουμε μαρέγκα χτυπώντας μαζί τα ασπράδια απο τα αυγά και σταδιακά τη ζάχαρη μέχρι να γίνει πηχτή κρέμα.

Ρίχνουμε την κρέμα λεμονιού πάνω απο τη ζύμη μας και απλώνουμε να πάει παντού. Απο πάνω ρίχνουμε την μαρέγκα και απλώνουμε και αυτήν παντού. Ψηνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 5 λεπτά, να πάρει χρώμα η μαρέγκα. Αφήνουμε να κρυώσει και την βάζουμε στο ψυγείο. Περιμένουμε τουλάχιστον 45 λεπτά πριν φάμε το πρώτο μας... δροσερό κομμάτι! 

* Τη ζύμη μπορούμε να την ετοιμάσουμε απο την προηγούμενη μέρα,διατηρώντας την στο ψυγείο.
Δείτε χρώμα...! Να το φας με το κουτάλι!!!
Look at this color!!!

7 comments:

  1. Glykia muo katerinoula, molis tora parathrhsa oti kaneis thn idia krema me auth puo kano ego sthn tarta lemoniou... Glykeia mou!!!

    Yperoxh opos panta!

    ReplyDelete
  2. tin eftiaksa! eine teleia! se efxaristoume poly!

    ReplyDelete
  3. Ειναι πραγματικα τελεια!!!

    ReplyDelete
  4. Μ αρεσει πολυ , δε βλεπω απαντησεις στα σχολια κ ανησυχω. Θελω να ρωτησω για τη μαρεγκα. Την προηγουμενη φορα που εφτιαξα μαρεγκα με ζαχαρη , δε φουσκωσε ποτε, εμεινε υγρη κ ασπρη. Μηπως φταιει οτι ειχα αλει απο την αρχη τη ζαχαρη? Αυτο το γλυκο θελει σιγουρα απλη ζαχαρη στη μαρεγκα? Θα ηθελα να το φτιαξω.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλημέρα Demi, συγγνώμη για την καθυστέρηση, αλλα δεν είχα πρόσβαση στο διαδίκτυο. Χτυπάς για λίγο την κανονική ζάχαρη στο μούλτι για να την κάνεις superfine, δηλαδή πολύ λεπτή αλλα όχι άχνη. Εχεις ήδη φτιάξει στο παρελθόν ξανά την συνταγή ή έχεις δοκιμάσει μαρέγκα με ζάχαρη και δεν πέτυχε; (δεν κατάλαβα αν μίλαγες γενικά ή αν δεν πέτυχε την πρώτη φορά). Όπως και να έχει, η μαρέγκα πρέπει να στέκεται και απέξω οταν ψηθεί να έχει πα΄ρει χρώμα. Μέσα θα είναι μαλακή σχετικά. Μη φανταστείς δηλαδή οτι θα γίνει σαν τους μπεζέδες, κριτσανιστό μέσα έξω. Αυτό για να συμβεί θέλει πολλές ώρες σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία. Θα θυμίζει η μαρέγκα μέσα πολύ πηχτή κολλώδη ''σαντιγύ''. Δοκίμασε να χτυπήσεις τα ασπράδια σε μεταλλικό σκεύος χωρίς ιχνος υγρασίας μέσα και μόλις σταθεί, να την ψήσεις με την λεμονόπιτα. Ελπίζω να βοήθησα!

      Delete
  5. Ευχαριστω πολύ!!!!
    Βασικα εχω κανει μαρεγκα για το πατεσπανι μου χωρις ζαχαρη στη μαρεγκα, τοτε η μαρεγκα πετυχε κ εγινε κανονικη μαρεγκα που στεκεται. Μια αλλη φορα που στη συνταγη για ραβανι η συνταγη ηταν να χτυπησουμε τα ασπραδια με ζαχαρη δε φουσκωσε ποτε κ εμεινε υγρο. Παρολα αυτα το ραβανι πετυχε. Επειδη εχω φαει σα τη πιτα σου αλλα σε μικρουλια ταρτατκια κ ξερω πως εινια , ακριβως οπως τη περιγραφεις λαχταριστη ... και θελω να φτιαξω μια τετοια ελπιζωντας η μαρεγκα να γινει μαρεγκα της προκοπης χαχα δηλαδη οπως πρεπει, γι αυτο ρωτησα. :) Γιατι αμα εινια να μη φουσκωσει παλι θα παθω σοκ, αυτη η συνταγη δε γυνεται αμα δε φουσκωσει. Καλο το κολπακι με το μολτι, ας ελπισουμε να πιασει. Μακαρι να την πετυχω, οταν ευκαιρησω ωα τη φτιαξω θα σου γραφω τις εντυπωσεις μου!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αν κάτι στην μαρέγκα δεν σου πάει καλά, ή δεν είναι όπως την φαντάζεσαι ή θες, απλώς μην την βάλεις, για να μην πετάξεις όλη την λεμονόπιτα! Καλή επιτυχία και περιμένω να μου πεις αν πέτυχε και αν σου άρεσε!

      Delete

ShareThis

Related Posts with Thumbnails