Recipe for happiness



Everybody needs a carrot to go one step beyond

Doesn't matter if you eat it or not. As long as the eyes are focused on the carrot, you may go one step forward. And that's always enough!

This is a blog, about all the small pleasures in life.. and the greatest of all; Food!

Interesting recipes from Greece and all over the world, amazing deco ideas, inspiring art, fabulous trends, cute handmade stuff, dreamy destinations, a clever line, a funny thought...

Anything that makes me go... wow! and makes me smile, can be... my carrot.

After all, happiness is a piece of cake!
A carrot cake!

Take a bite!

Monday, October 31, 2011

Juicy burgers recipe! Αφράτα και ζουμερά κλασσικά μπιφτέκια!



Καλημέρα σας! Πως περάσατε το τριήμερο; Ξεκουραστήκατε; Εγώ δεν έκανα τίποτα απολύτως. Και πραγματικά το να μην κάνεις τίποτα, κάποιες φορές είναι αναγκαίο! Αυτό που έκανα μετά μανίας, είναι να τρώω. Με αποτέλεσμα η ζυγαριά να με εκδικηθεί, εγώ να φρικάρω και από σήμερα να είμαι επισήμως σε δίαιτα.

Hello! How are you? How was your weekend? Did you have a good time? I went to my parents' house, and i did almost nothing. Almost nothing, because i did something...non stop. Eating. And now, i am officially on diet.





Σήμερα μοιράζομαι μαζί σας ένα παχουλό, αφράτο και νόστιμο μπιφτέκι μαζί με πικάντικο τσάτνεϊ πορτοκάλι - γκρέιπφρουτ. Προσωπικά δεν έχω φτιάξει ακόμη το δικό μου τσάτνεϊ (που δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια σάλτσα που θυμίζει μαρμελάδα πολύ γλυκόξινη και πικάντικη και πολύ πιο στέρεη με ψιλοκομμένα υλικά). Έχω βάλει στο μάτι το τσάτνεϊ του my funky cook της Εύας, το τσάτνεϊ από το Pandespani και αυτό εδώ που μου έσκασε τελευταίο από την Heidi. Αν θέλετε πριν μπείτε στην διαδικασία να το φτιάξετε να το δοκιμάσετε, αγοράστε ένα έτοιμο από κάποιο delicatessen. Πάει τέλεια με το κρέας!

My recipe today is called BIFTEKI (which is the common hamburger patties). It is maybe the most easy dish on earth, although everyone makes it a bit different. My version is one of the simplest, with ground beef, tomatoes, wine vinegar and stale bread (without the crust) that makes it soft and juicy!!! I served it with a tablespoon of orange/grapefruit chutney and a salad. It was the perfect diet dish ever!




Ανάμεσα στις εκατομμύρια συνταγές για μπιφτέκια, ήρθε η ώρα να προστεθεί και η δικιά μου.

Κλασσικά μπιφτέκια

1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
3 φέτες (μόνο την ψίχα) από μπαγιάτικο ψωμί, μουλιασμένο σε νερό και 3 κ.σ. ξύδι (απλό) για ένα δεκάλεπτο, και έπειτα στυμμένο
2 κρεμμύδια, τριμμένα ή ψιλοκομμένα
3 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κουταλιά της σούπας δυόσμος
2 ντομάτες ψιλοκομμένες σε κυβάκια ή τριμμένες
1 αυγό
αλάτι και πιπέρι
5 κ.σ. ελαιόλαδο


Μουλιάζουμε το ψωμί με το ξύδι και το στύβουμε.  Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και τα ζυμώνουμε μαζί με το ψωμί. Tα θέλουμε μαλακά! Ίσα ίσα να πλάθονται και να κρατάνε το σχήμα τους. Πλάθουμε σε σχήμα και μέγεθος που επιθυμούμε.  Βάζουμε τα μπιφτέκια σε ταψί. Ρίχνουμε ένα δάχτυλο νερό στο ταψί (αν δε θέλετε το παραλείπετε και ψήνετε στο γκριλ κανονικά). Ψήνουμε σε γκρίλ για περίπου μισή ώρα, γυρίζοντας μια φορά τουλάχιστον. Σερβίρουμε με μια πλούσια σαλάτα και μια κουταλίτσα τσάτνεϊ δίπλα στο μπιφτέκι μας!


Classic burger (hamburger patties)

1 kg ground beef
3 slices of stale bread/one -three days old (crust removed) soaked in water with 3 tbls wine vinegar, then strained
2 yellow onions, minced
3 full tablespoons parsley, finely chopped
1 full tablespoon mint, finely chopped
2 firm grated tomatoes, or cut in cubes
1 egg
salt and pepper to taste
olive oil (5 tablespoons)

Mix/knead together all the ingredients. You don't want a hard mixture. Just hard enough to keep the shape. Form into thick patties the shape and size you want. Place the patties in an oven pan with a bit of water (enough to cover the bottom of the pan). Grill them for 30 min (check and turn the burgers upside down at least one time). Serve with a salad and a tablespoon of chutney next to each burger.

7 comments:

  1. Αγαπημενα μπιφτεκακια! Φαινονται πολυ ζουμερα!

    ReplyDelete
  2. I ma so busy lately and it will get only busier as I am going to our capital Wellington for 4 weeks(from 25th of November) for a serious workshop on University there which should help me to write my final paper for this year.Still waiting if my daughter has got place in the Uni's kindy as I am not leaving without her;)
    Juicy burger I am always for it;))

    ReplyDelete
  3. Πολύ ωραία τα μπιφτέκια σου Φοίβη μου και θα πρέπει να ταιριάζουν πολύ με τη σάλτσα!
    Καλή εβδομάδα να έχουμε :)

    ReplyDelete
  4. Ο άντρας μου πρέπει να δει την ανάρτηση σου που τρελαίνεται για οτιδήποτε περιέχει κυμά και ιδίως μπιφτέκια και κεφτεδάκια!!! Πολύ ωραία τα μπιφτέκια σου!

    ReplyDelete
  5. Το Σ/Κ έφαγα κι εγώ μπιφτέκια ψημένα στα κάρβουνα (ήμουν στο χωριό) χωρίς τσάτνευ όμως που τα αγαπώ πολύ.
    Καλή εβδομάδα!!!

    ReplyDelete
  6. Is it the vinegar that gives the juicy result ? As you said, everyone makes it a bit different. I find interesting you do not use one egg, but tomatoes and vinegar instead.

    ReplyDelete
  7. @Anita
    vinegar makes it soft and juicy. Also the way i bake them (with a bit of water in the pan) makes it moist inside and crunchy outside! Oh, the soaked/strained one-3 days old bread is a MUST.

    ReplyDelete

ShareThis

Related Posts with Thumbnails