Recipe for happiness



Everybody needs a carrot to go one step beyond

Doesn't matter if you eat it or not. As long as the eyes are focused on the carrot, you may go one step forward. And that's always enough!

This is a blog, about all the small pleasures in life.. and the greatest of all; Food!

Interesting recipes from Greece and all over the world, amazing deco ideas, inspiring art, fabulous trends, cute handmade stuff, dreamy destinations, a clever line, a funny thought...

Anything that makes me go... wow! and makes me smile, can be... my carrot.

After all, happiness is a piece of cake!
A carrot cake!

Take a bite!

Wednesday, January 23, 2013

Roasted butternut squash galette with onions and gruviere ♥♥Ρουστίκ τάρτα γλυκοκολοκύθας με κρεμμύδια και γραβιέρα


                          
 Για εσένα που βαριέσαι και μόνο στην ιδέα να φτιάξεις ζύμη, για σένα είναι αυτή η συνταγή. Θέλεις  περίπου... ένα λεπτό. Για τη ζύμη! Τα ανακατεύεις και τα ζυμώνεις τόσο όσο να γίνουν ζυμάρι. Και δεν χρειάζεσαι πλάστη κλπ κλπ. Τέλεια;  
Μπατόν σαλέ έχεις φάει;  Έ, κάπως έτσι είναι η αλμυρή αυτή ρουστίκ τάρτα με μια γλύκα που σου μένει σαν aftertaste  Φταίει το ξύσμα πορτοκαλιού. Και το γιαούρτι. Α! Αυτή είναι η πρώτη συνταγή με γιαούρτι σε αυτό το μπλογκ. Βλέπετε, βλέπω γιαούρτι και στρίβω. Αλλά όταν κρύβεται σε ζυμάρια, όχι απλώς δε με χαλάει, αλλά με ξετρελαινει! Πάμε για την συνταγή;


For those of you who get bored just by thinking of making dough, all I can say is that, I completely understand... “I would, but I'm bored. I want to, but ok as soon as find time…”got it. Well, for this dough, you’ll need no more than ... one minute. It’s easier than a tomato salad! Have you ever tasted Baton Sale’? This rustic tart is salty with a sweet aftertaste... It’s the orange zest; and the yogurt. This is the first recipe with yogurt in this blog. You see, when i see yogurt I instantly disappear!  But when it’s hidden in the dough, it’s just amazing! Ready for the recipe?

Ρουστίκ τάρτα γλυκιάς κολοκύθας με κρεμμύδια & γραβιέρα

Θα χρειαστείτε

Για την ζύμη:
250 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.σ. γιαούρτι διπλοστραγγιστό
Μια πρέζα αλάτι
1/3 της κούπας νερό παγωμένο
115 γρ βούτυρο
Ξύσμα πορτοκαλιού

Για την γέμιση:
Μια μικρή γλυκοκολοκύθα, την μισή (την άλλη μισή θα την κάνουμε σούπα)
2 μέτρια κρεμμύδια
Θαλλασινό αλάτι
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
1 κ.γ. μπαχάρι τριμμένο
Ελαιόλαδο (2 κ.σ. + 2 κ.σ.)
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
Θυμάρι και ρίγανη
Μια κουταλιά της σούπας μαύρη ζάχαρη
1 αυγό, ελαφρώς χτυπημένο
Λίγη τριμμένη γλυκειά γραβιέρα, όπως γραβιέρα Νάξου

Ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι. Προσθέτουμε το παγωμένο βούτυρο σε κυβάκια και με το χέρι ανακατεύουμε μέχρι να γίνει σαν βρεγμένη άμμος. Προσθέτουμε το ξύσμα, το γιαούρτι και ξαναανακατεύουμε με το χέρι να ομογενοποιηθεί. Ρίχνουμε και το νερό και ρίχνουμε άλλο ένα ανακάτεμα. Βάζουμε ένα σελοφάν και το βάζουμε στο ψυγείο για ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΙΑ ΩΡΑ. 
Κόβουμε την κολοκύθα κατά μήκος. Με ένα κουτάλι την ξεσποριάζουμε. Την πασπαλίζουμε με αλάτι θαλασσινό και ελαιόλαδο. Την ψήνουμε για περίπου 40-50 λεπτά στους 180, μέχρι να μαυρίσει στις άκρες και να μαλακώσει. Μόλις κρυώσει, αφαιρούμε την ψίχα και την κρατάμε σε ένα μπωλάκι. Ρίχνουμε τα καρυκεύματα. Ρίχνουμε το σκόρδο. Ανακατεύουμε. Κόβουμε τα κρεμμύδια σε ροδέλες. Λίγα τα τσιγαρίζουμε σε λίγο λάδι σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαραθούν και τα υπόλοιπα τα αφήνουμε ως έχουν. Τα τσιγαρισμένα τα ανακατεύουμε με την κολοκύθα.  
Βγάζουμε το ζυμάρι. Με το χέρι το ανοίγουμε σε δίσκο, λεπτό σχετικά, μισό πόντο. Ριχνουμε την γέμιση αφήνοντας 2 εκατοστά απο τις άκρες. Στρώνουμε την γέμιση κολοκύθας. Διπλώνουμε τις άκρες του ζυμαριού προς τα μέσα. Ρίχνουμε από πάνω τα ωμά κρεμμύδια. Περιχύνουμε με δυο κουταλιές ελαιόλαδο από πάνω. Πασπαλίζουμε με μαύρη ζάχαρη. Χτυπάμε ένα αυγό ελαφρώς και με ένα πινελάκι περνάμε το ζυμάρι. Ψήνουμε στους 180 για περίπου 40 λεπτά στις αντιστάσεις χαμηλά στη σχάρα, μέχρι να ροδοκοκκινήσει.  Βγάζουμε από τον φούρνο και πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη γραβιέρα όσο είναι ζεστό.


























  

  



    










Roasted butternut squash galette with onions & gruyere


You will need

For the dough:
 
250g all-purpose flour  
2  tbsp Greek yogurt
A pinch of salt
1/3 cup cold water
115g cold butter
Orange zest



For the filling:
A small butternut squash, half of it (with the other half you can make soup!)
2 medium onions, cut in rings
Salt / Fleur de sel
Fresh ground pepper
1/2 tsp grated nutmeg
1 tsp ground allspice
Olive oil (2 tbls +2 tbls)
2 garlic cloves, finely chopped
Thyme and oregano
1 tablespoon brown sugar    

1 egg slightly beaten
Some grated sweet gruyere/ Greek Naxos gruyere

Mix the flour with the salt. Add the cold butter into small cubes and mix by hand until it becomes like wet sand. Add the zest, yogurt and mix again until everything is combined. Mix in the water and stir again. Put cellophane over the dough and refrigerate for at least one hour.
Cut the squash lengthwise. Use a spoon to throw away the seeds. Sprinkle with the sea salt and 2 tbls olive oil. Bake for 40-50 minutes at 180 C degrees until it turns brown at the edges and soft inside. Once cool, remove the pith and keep in a bowl. Add the spices. Add the garlic in. Stir to combine. Cut the onions into rings. Sauté some of them with 2 tbls olive oil until soft and leave the rest as they are. Mix the sautéed onions with the pumpkin puree and keep the raw one for later.

Take the dough off the refrigerator. Use your hands to make a disk with the dough, the thinner the better but not too thin (about 1/2cm). Pour the filling in, leaving 2 cm from the border. Spread the filling in. Fold the border over the squash mixture pleating the edge to make it fit. Lay over the raw onions. Drizzle with a tablespoon of olive oil. Sprinkle with brown sugar on top.  Brush the dough with the beaten egg. Bake at 180C, for 40 minutes on the lowest level until it turns golden brown and crispy! When ready, take it off the oven and while it is still hot, sprinkle some cheese over the galette!






 















  















                           inspired  from Smitten Kitchen
photos by DONKEY AND THE CARROT BLOGSPOT 

13 comments:

  1. Έχω φάει του σκασμού σήμερα κι όμως μου τρέχουν τα σάλια!! Τέλεια συνταγή!!

    ReplyDelete
  2. Έλα να βλέπω συνταγές σου και μου έχουν λείψει πολύ!!!
    Φιλάκια

    ReplyDelete
  3. Το γιαούρτι στις ζύμες είναι το κάτι άλλο όντως!
    Πολύ καλή τάρτα και το κυριότερο που σημείωσες: εύκολη!!
    Γουστάρω!

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. Απίθανη τάρτα! Μου αρέσει η ρουστίκ εμφάνισή της αλλά και η υπέροχη γέμιση! Μπράβο!

    ReplyDelete
  6. Η ζύμη σου με πέθανε! Τόσο ροδοψημμένη!
    Πολύ εμφανίσιμη και κομψή η τάρτα σου, με υλικά που μ' αρέσουν πολύ!
    Οι φωτογραφίες σου φανταστικές για ακόμα μια φορά!
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  7. Θα τονίζεται τέλεια η γεύση της ψημένης κολοκύθας σε αυτή την τάρτα! Μου αρέσει που δεν έχει πολλά πολλά και είναι σχετικά light και επίσης ιδανική vegetarian συνταγή!

    ReplyDelete
  8. Η ζύμη της είναι από τις πιο γευστικές θα έλεγα και ο τίτλος "ρουστίκ" πολύ ταιριάζει πραγματικά σε τούτη την πανέμορφη τάρτα σου.

    ReplyDelete
  9. Αχ να και καποιος άλλος που δεν μπορεί το γιαούρτι, γιατί ολοι με κοιτάνε σαν ούφο οταν λέω οτι δεν μπορώ να το φαω (εκτος αν ειναι τζατζίκι). Θελω να τραβήξω ένα ενα τα ξεροψημένα κρεμμύδια, μπορώ???? (όχι ότι δεν θέλω να φάω ένα γεναιόδωρο κομμάτι τάρτας)

    ReplyDelete
  10. Aυτή η εύκολη ζύμη, είναι για μένα, την τεμπέλα!!!
    Μα και η τάρτα ολόκληρη, υπέροχη!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  11. Υπέροχη τάρτα! Η γλυκοκολοκύθα είναι από τα αγαπημένα μου υλικά!

    ReplyDelete
  12. η ιδεα σου τελεια, η ταρτα πανεμορφη!

    ReplyDelete

ShareThis

Related Posts with Thumbnails