Recipe for happiness



Everybody needs a carrot to go one step beyond

Doesn't matter if you eat it or not. As long as the eyes are focused on the carrot, you may go one step forward. And that's always enough!

This is a blog, about all the small pleasures in life.. and the greatest of all; Food!

Interesting recipes from Greece and all over the world, amazing deco ideas, inspiring art, fabulous trends, cute handmade stuff, dreamy destinations, a clever line, a funny thought...

Anything that makes me go... wow! and makes me smile, can be... my carrot.

After all, happiness is a piece of cake!
A carrot cake!

Take a bite!

Monday, April 15, 2013

Κέικ γλυκοκολοκύθας με μπαχαρικά και καβουρδισμένο (θεϊκό) γλάσο! Pumpkin cake with brown butter icing!











































Αυτό το κέικ ίσως το έχω φτιάξει τις πιο πολλές φορές από όλα τα κέικ μου, αλλά μέχρι σήμερα δεν είχα καταφέρει να το φωτογραφίσω. Δεν προλάβαινα βασικά γιατί εξαφανιζόταν σε χρόνο dt... Ούτε και αυτή τη φορά το φωτογράφισα εγώ! Νομίζω οτι αυτές οι φωτογραφίες έχουν τραβηχτεί από την Κική, που ήταν και αυτή στο σεμινάριο Yoga στο οποίο παρεβρέθηκα την Κυριακή! Κατάφερα τελικά αν και αργοπορημένη να πάω, γιατί είχα ένα άγχος οτι θα έστελνα μόνα τους τα κεκάκια! Τελικά πήγα και μετά από λίγο ακολούθησε και ο μικρός μου με τον μπαμπά του! Ήμασταν διάφοροι μπλόγκερς προσκεκλημένοι ( Live to bake, Sugar Buzz, Συνταγές της καρδιάς)της Ειρήνης από το Food4peace, και όσοι δεν κατάφεραν να έρθουν είχαν στείλει τα καλούδια τους! Το όλο κλίμα, ήταν πραγμάτικά ζεν! Δύο ώρες γιόγκα μετά μουσικής υπόκρουσης, και μετά ένα μπουφέ με νόστιμα πραγματάκια για να δοκιμάσουν όλοι ! H Ειρήνη πραγματικά έδωσε ρέστα αφού είχε φτιάξει σχεδόν το μισό μπουφέ (τσεκάρετε σύντομα στο μπλόγκ της υποσχέθηκε να τις ανεβάσει όλες τις συνταγές!)! Χάρηκα πολύ που ξαναείδα την Ειρηνούλα και γνώρισα τον Σπύρο από το Live to bake και γεύτηκα τα πολύ νόστιμα σαντουϊτσάκια του και κουπάκια με ρικότα, αλλά και που ευχαριστηθήκαμε μετά από πολύ καιρό μια έξοδο με μπόλικο ήλιο παρέα με το μωρό μας! Στο θέμα μας όμως! Έφτιαξα λοιπόν 4 κέικ, τα έκοψα σε κυβάκια, έβαλα το θεϊκό γλάσο που θα σας δώσω παρακάτω και τα πασπάλισα με χρωματιστά  sprinkles της φίλης μου της Βάλιας! Τι άγχος να μου μην πατικωθούν εντελώς μέχρι να φτάσω! Τελικά έφτασαν σε αξιοπρεπή κατάσταση και όσοι δοκίμασαν μου είπαν οτι τους άρεσε πολύ η συνταγή! Ουφ!

I was invited as a sponsor to a Yoga seminar the other day, so i made my favorite cake from Martha and i went. It was amazing! The whole atmosphere was totally zen, and between you and me i was a bit jealous 'cause i didn't bring a yoga mattress with me! Next time i won't forget it for sure! So, between other great Greek food bloggers, was my pumpkin cake with the divine nutty brown glaze! It was a success, and i was so happy i was a part of it!  

Κέικ γλυκοκολοκύθας με μπαχαρικά και καβουρδισμένο γλάσο!
H συνταγή είναι της Μάρθα Στιούαρτ, ελαφρώς πειραγμένη ως προς την ποσότητα των μπαχαρικών... εγώ αύξησα λίγο τις ποσότητες εννοείται!

ΓΙΑ  ΤΟΝ ΠΟΥΡΕ ΓΛΥΚΟΚΟΛΟΚΥΘΑΣ: 
Μια γλυκοκολοκύθα μέτρια
1 κ.σ. ελαιόλαδο

Μπορείτε από την προηγούμενη μέρα να ψήσετε την κολοκύθα για να έχετε πρόχειρο τον πουρέ που θα χρειαστείτε. Απλώς κόψτε την στη μέση, λαδώστε την με ενα κουταλάκι ελαιόλαδο από πάνω και ψήστε την στους 180 μέχρι να πάρει χρώμα και να μαλακώσει εντελώς, καμια ώρα περίπου. Βγάλτε την και αφήστε την να κρυώσει. Με ένα κουτάλι βγάλτε μια κούπα από την ψίχα της.


Υλικά

1 + 2/3 της κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Ενάμιση κουταλάκι κανέλα τριμμένη
1 κουταλάκι κοφτό μπαχάρι τριμμένο
1 κουταλάκι κοφτό μοσχοκάρυδο τριμμένο
μισό κουταλάκι αλάτι
μισό κουταλάκι μπέκινγκ πάουντερ
μισό κουταλάκι μπέικινγκ σόδα

2 αυγά
μιάμιση κούπα ζάχαρη
ένα στικ βούτυρο (μισή συσκευασία από ένα ορθογώνιο βούτυρο) σε θερμ. δωματίου
μισή κούπα γάλα χλιαρό
Μια κούπα πουρέ γλυκοκολοκύθας


Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180. Βάλτε λαδόκολλα σε μέτριο ταψί  και βουτυρώστε την. Πασπαλίστε με λίγο αλεύρι. 

Με την σειρά που τα έχω γράψει, ανακατεύετε τα στερεά πρώτα, δηλαδή το αλεύρι και τα μπαχαρικά. Μετά χτυπάτε το βούτυρο με την ζάχαρη για 2 λεπτά να αφρατέψουν και να γίνουν παλ! Προσθέτετε τα αυγα χτυπήστε να ομογενοποιηθούν. Μετά το γάλα, τον πουρέ, την κολοκύθα και στο τέλος, προσθέτετε λίγο λίγο το μίγμα των στερεών. Χτυπάτε σε αργή ταχύτητα να ομογενοποιηθούν. Ρίξτε το μίγμα στο ταψί με την λαδόκολα. Ψήστε για 55 λεπτά στον αέρα (κατά προσέγγιση!) και τσεκάρετε αν το κεικ έχει γίνει βάζοντας ένα ξυλάκι στο εξωτερικό του. Αν βγει στεγνό είναι έτοιμο. Μην το παραψήσετε, το κέικ ειναι εκ φύσεως ζουμερό και υπεραφράτο! Αφήστε το για 20 λεπτά μέσα στο ταψί, εκτός φούρνου και μετά βγάλτε το. Όταν κρυώσει, βάλτε το γλάσο!

Για το γλάσο

μισή κούπα βούτυρο καβουρδισμένο (δες παρακάτω)
2 κούπες ζαχαρη άχνη
2-3 κουταλιές γάλα
1 κάψουλα βανίλια 

Βούτυρο μπορείτε να βάλετε και λιγότερο από κούπα. Εγώ έβαλα περίπου μισή. Οπότε: Βάλτε σε ένα κατσαρολάκι  βούτυρο (όχι μαργαρίνη με βουτυρο) και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά αφήστε το να βράσει μέχρι να γίνει χρυσοσκούρο όχι μαύρο... κοινώς να καβουρδιστεί. Θέλει 10 λεπτά με 15 μαξιμουμ. Μετά καίγεται. Ρίξτε μισή σχεδόν κούπα καβουρδισμένο βούτυρο σε ένα λεκανάκι αφήνοντας καμμένα κομματάκια του εκτός. Προσθέτετε την ζάχαρη άχνη και την βανίλια. Με έναν αβγοδάρτη ή ένα πιρούνι, ανακατεύετε καλά μέχρι να γίνει μπάλα. Αν σας παίρνει να βάλετε παραπάνω άχνη προσθέστε. Στο τέλος προσθέτετε και 2-3 κουταλιές γάλα, όσο πάρει βασικά για να γίνει γλάσο λείο τόσο που να μπορεί να απλωθεί. Αφήστε το για ένα λεπτό και ρίξτε το πάνω από το κέικ!


















8 comments:

  1. moy trexoun ta salia... kai eidika gia to glaso :P
    PS: esy eisai i xontri pou legame??? kala kala... mas koroideyeis mou fainetai!

    ReplyDelete
  2. Τι πανεμορφα τα κεκάκια σου!!
    Χαίρομαι που περάσατε όμορφα!
    Δεν τα κατάφερα να έρθω, ελπίζω όμως σε κάποια άλλη συνάντηση!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    ReplyDelete
  3. Πώς να μην έχεις τέτοιο λαμπερό χαμόγελο, με τέτοια υπέροχη λιχουδιά που έφτιαξες; Αν και φαντάζομαι ότι ακόμη περισσότερο θα χαμογελούν, όσοι δοκίμασαν! Θέλω κι εγώ...

    ReplyDelete
  4. Πανέμορφα και μοσχομυρωδάτα! Αχ να μην είχαν και αυγά να τα τσάκιζα τώρα!!!

    ReplyDelete
  5. Πρέπει να γίνανε νόστιμα. Γλάσο με καφέ βούτυρο δεν έχω δοκιμάσει
    να φτιάξω, εύκολο φαίνεται.

    ReplyDelete
  6. Υπέροχα και αυτά και εσύ!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  7. Αυτό το γλάσο όντως πρέπει να είναι θεϊκό, όχι ότι το κέικ πηγαίνει πίσω!!
    Φτου φτου σε βρίσκω κούκλα και ανανεωμένη, η μητρότητα σου πάει πολύ νομίζω!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  8. Τι ωραία!!!!! yoga δεν κάνατε δηλαδή εσείς????

    ReplyDelete

ShareThis

Related Posts with Thumbnails